‘Onder water’

Organisator:
Turing Foundation in samenwerking met Poëzieclub

Uitreiking:
06-02-2019

Op woensdag 6 februari 2019 won Meity Völke met haar gedicht ‘Onder Water’ de Turing Gedichtenwedstrijd 2019. Dat leverde haar een geldprijs van €10.000 op. De wedstrijd biedt meer dan financieel gewin alleen. Wie meedoet aan De Gedichtenwedstrijd maakt kans op brede erkenning, een nieuw publiek of vindt de weg naar een uitgeverij, zoals Meity met haar nieuwe poëziebundel Aan het licht heeft laten zien.

De dichtwedstrijd werd gehouden in de Rode Hoed in Amsterdam en de uitslag werd live bekendgemaakt in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. De eindjury (Neske BeksRadna FabiasFrançoise Geelen en Jeroen van Kan) stond voor het jaar 2018/2019 opnieuw onder leiding van Tsead Bruinja.

Onder water
Ik herinner me dat ik geboren ben met handen
van mijn vaderskant en wat daaruit is weggegleden.
‘Hou dat vast,’ zei de man die me twee keer twaalf
minuten had zien huilen als een baby en daar in
rechte lijnen een draai aan wilde geven.

Hij tekende een kubus op het bord. ‘Pas als je
niet meer om je eigen hoek komt kijken is het
plaatje rond, heb ik de kantjes gladgestreken.’
Wie baart er nu een kreukvrij wezen, dacht ik maar
ik vroeg het niet. Kunnen blote handen naakten kleden?

Verder nooit begrepen dat slakken dakloos kunnen
zijn, dat een pasgeboren zeeschildpad alleen naar
het water kruipt. Misschien snap ik alleen de egel die
bij nood zijn kroost aanvreet maar ook niet helemaal.
Wie snoert de dierenriemen zo strak aan?

Soms voert men jonge muizen aan een zwangere
kat om haar kittens in een emmer te verzuipen.
‘Daarom dus,’ zei de man, ‘geef ik jou een goede kans’
en veegde met een natte vinger een hoekje van de kubus af.
Ik dacht: een pasgeborene kan ademen onder water.

Turing Gedichtenwedstrijd
In de periode 2009 – 2018 heeft de Turing Foundation in samenwerking met de Poëzieclub de Turing Gedichtenwedstrijd georganiseerd, met in totaal bijna 100.000 ingezonden gedichten door 17.000 dichters een groot succes.

De Turing Gedichtenwedstrijd kent de grootste geldprijs voor één gedicht ter wereld: de winnaar ontvangt 10.000 euro. Een grote (voor)jury van deskundigen uit de kringen van poëzietijdschriften Awater en Poëziekrant beoordeelt de gedichten op basis van anonimiteit.

Het beoordelen van poëzie is een subjectieve zaak, ondanks de onafhankelijkheid en deskundigheid van de jury. Het selectieproces is echter eerlijk en onbevooroordeeld, omdat de gedichten anoniem worden beoordeeld. De gedichten worden volgens een willekeurig procedé aan de leden van de voorjury toegewezen, zodat er sprake is van een evenwichtige verdeling. Zo kunnen verschillende gedichten van één dichter nooit door hetzelfde jurylid beoordeeld worden. Ook de hoofdjury krijgt de namen van de dichters niet te zien.

 

“Raadselachtig, claustrofobisch en benauwend. Intrigerend en vol sterke beelden. ” – Tsead Bruinja, juryvoorzitter van de Turing Gedichtenwedstrijd