Goudlicht en avondschijn
Goudlicht en avondschijn

Uitgever:
Poëziecentrum vzw

Publicatie:
01-2019

ISBN:
9789056553173

Kopen:
www.poeziecentrum.be

In de bloemlezing Goudlicht en avondschijn staat het gedicht ‘Poppendood’ van de hand van Meity Völke, samen met 99 andere beste gedichten van de Nederlandse en Vlaamse inzenders voor de negende Turing Gedichtenwedstrijd 2017. Het gedicht ‘Poppendood’ is tevens te vinden in de poëziebundel Aan het licht.

In deze bloemlezing staan de 100 beste gedichten van de Nederlandse en Vlaamse inzenders voor de Turing Gedichtenwedstrijd 2017. Gedichten over een man die uitzoomt tot het juiste formaat, herinneringen die worden fijngewreven, dromen die plannen worden, over pretvaders, bonusmoeders en leentroost. Over plaksterren boven je bed, een rechtbank van gestoorden en verlies dat in repen wordt gescheurd. Over de dood, over natuur, over wreedheid en burgerlijkheid en (gelukkig) ook over de liefde. Herman Gorter beschreef de liefde in zijn Verzen als volgt: ‘en goudlicht en avondschijn / in de roode kamer die zijn, / waarin zij toen was / met haar lichaam als glas / zoo doorzichtig, zoo lichtig’. Want poëzie kan over alles gaan, maar niet alles is poëzie.

Goudlicht en avondschijn bevat de Top 100 uit de negende editie van de Turing Gedichtenwedstrijd. Deze wedstrijd kent de grootste geldprijs voor één gedicht ter wereld: de winnaar ontvangt 10.000 euro. Een grote (voor)jury van deskundigen uit de kringen van poëzietijdschriften Awater en Poëziekrant beoordeelt de gedichten op basis van anonimiteit.

De eindjury (Simone Atangana Bekono, Lies van Gasse, Françoise Geelen en Sef) staat dit jaar opnieuw onder leiding van Tsead Bruinja.

Goudlicht en avondschijn achterkant

Goudlicht en avondschijn